Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Θυμάμαι ακόμα, ήμουν παιδάκι....

 



Έτσι ξεκινάει ένα γνωστό σύνθημα. Θυμάμαι ακόμα, ήμουν παιδάκι, όταν με φέρανε μες στο Καραϊσκάκη. Και εδώ σκέφτομαι: ''Πως να χωρέσουν τόσα πολλά, μέσα σε ένα άρθρο''... Αλήθεια είναι αυτό. Η γραφή όμως, πάντοτε βοηθάει στην εξωτερίκευση, στην αλίευση διαφορετικών πτυχών, στην ενεργοποίηση άλλων συναισθηματικών παλμών και παρατηρητικού πεδίου! Με την γραφή παίρνουν ζωή και κίνηση, κύτταρα τα οποία είχαν μείνει στάσιμα. Κύτταρα τα οποία είχαν μείνει ακίνητα και δίχως ζωτικότητα. Θα πεις τώρα: ''Τι μας λες ρε αδελφάκι μου, εδώ περιμένουμε να αναγνώσουμε άλλα''. Και δικαίως θα το πεις. Αλλά αν ένα πράγμα λατρεύω, είναι ποτέ να μην κινούμαι εντός κοινότυπων κόσμων και να προσπαθώ να δημιουργήσω νέα όνειρα, δρόμους και μονοπάτια. Αυτό συμβαίνει σε κάθε τι που μου κινεί την περιέργεια και καταπιάνομαι μαζί του. Το να μην ακολουθώ τυφλά τις οδηγίες χρήσης και να σπάω καλούπια και νόρμες, για εμένα είναι ιδέα που αξίζει να πραγματώνεται. Όχι γιατί αυτό είναι κάτι αντιδραστικό απλώς, μα γιατί ο ίδιος αισθάνομαι πως ανανεώνομαι όταν το κάνω. Κι' έτσι ανανεωμένα και με μια νέα φορεσιά, το προσφέρω στον αναγνώστη που είναι στην δική του ευχέρεια και κρίση, πως θα αξιολογήσει και πως θα αντιμετωπίσει αυτό που ανάγνωσε.



Ένας ατέλειωτος τόμος θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε ανεξίτηλες εικόνες και στιγμές, σαν ένα χρονογράφημα από όλα αυτά που έχουν βιωθεί, ως το κομβικό βραδάκι της Πέμπτης στις 09/05/2024. Σε αυτό το ιστορικό ματς Ολυμπιακός - Άστον Βίλα! Στον ιστορικό επαναληπτικό ημιτελικό ο οποίος σφραγίστηκε με μια δεύτερη νίκη (2-0) του πρώτου αγώνα στο Villa Park (2-4) και έστειλε τον Θρύλο στον τελικό του Conference League. Θαρρεί κάποιος πως αυτή η αναμέτρηση, σήμανε κάποια αναγεννησιακή μετάβαση! Η βραδιά αυτή, για όσους βρέθηκαν αλλά και για όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στο γήπεδο, είναι μια από τις μεγαλύτερες και ενδοξότερες ημέρες στην 99χρονη ιστορία του Πειραϊκού σωματείου. Λες και αυτή η νύχτα, να συμπύκνωσε πάνω της όλα τα χρόνια και τα συμβάντα, από την επίσημη ίδρυση του Ολυμπιακού στις 10 Μαρτίου 1925 στο καφενείο του ''Μοίρα'' στον Πειραιά. Θαρρείς πως αυτή η νύχτα, δεν ήταν μια νύχτα όπως όλες οι άλλες. Όχι! Και πως είναι δυνατόν να ήταν; Όταν μιλάμε για το βάρος της πένας που έγραψε με ολόχρυσα γράμματα τον ιστορικό αυτό άθλο. Με γράμματα που ναι μεν έφεραν χρυσή υφή, μα έσταζαν πορφυρό χρώμα πάνω από τον ουρανό του γηπέδου Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το γιατί, προφανώς και είναι αντιληπτό. Και ίσως η ρίγη να δημιουργεί ισχυρούς παλμούς τούτη την στιγμή.


- Μπαμπά τι είναι αυτά τα σίδερα; Γιατί έχουν λουλούδια γύρω γύρω;

- Εδώ πριν πολλά χρόνια, 21 φίλαθλοι έχασαν την ζωή τους.

Τα σίδερα αυτά είναι της Θύρα 7, από εκείνη την νύχτα!

- Γιατί έγινε αυτό;

- Γιατί οι πόρτες ήταν κλειστές και ο κόσμος ποδοπατήθηκε.

Δεν μπορούσε να βγει, σφήνωσαν και ξαφνικά οι πόρτες άνοιξαν

και ο ένας έπεφτε πάνω στον άλλον.










Απορίες αθώες, με ερωτηματικά τόσο πηγαία και αγνά, που φυσικά δεν κατανοούσαν το γιατί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Στο παιδικό μυαλό, όλα αυτά έμοιαζαν ανεξήγητα. Η αδικία και το λάθος, πλήρως ακατανόητα και μη αντιληπτά. Ο παιδικός νους, τότε έπλαθε μόνο ήρωες. Δεν γνώριζε τι είναι το τέλος. Έφτιαχνε ήρωες που νικούσαν. Ήρωες που είχε δει στην τηλεόραση, με χρώματα ερυθρόλευκα και έφτασε η ώρα να τους αντικρύσει μέσα από το γήπεδο. Ήρωες όχι μόνο παίκτες, αλλά και φιλάθλους. Εκείνους τους τρελούς, ξέρεις, που σκαρφάλωναν πάνω στα κάγκελα! Κάποιοι έφταναν ως την κορυφή και από εκεί έβλεπαν κάπως πιο μαγικά και ονειρικά τον κόσμο. Αυτές λοιπόν οι ερωτήσεις, δημιουργούσαν μια άβολη συνθήκη στους μεγαλύτερους, οι οποίοι χρειαζόταν κάπως να μην πληγώσουν την καρδιά ενός 7χρονου και ενός 8χρονου μπόμπιρα, όμως παράλληλα να μην αποκρύψουν και την αλήθεια. Άλλωστε, πως να κρυφτείς απ' τα παιδιά;


Θυμάμαι ακόμα....


Κάπου εκεί, το κεφάλι μας στρέφει προς την είσοδο της Θύρας 7. Παίρνουμε από έναν παππούλη 4 φελιζόλ. Πιο δίπλα κυμάτιζαν σε έναν πάγκο σημαίες, μπλούζες και κασκόλ. Με παιδική χαρά, βλέπω τον μπαμπά να φέρνει 2 κασκόλ από τον πάγκο και να κρατάει καλαμπόκι, χυμούς και αναψυκτικά. Πέρασε στον αριστερό καρπό μου το ένα κασκόλ. Στον λαιμό του αδελφού μου το άλλο. Έβαλε ο θείος τους αναπτήρες και τα τσιγάρα στην τσέπη του μπουφάν μου και περάσαμε το τουρνικέ για να ανέβουμε πια τα γνωστά σκαλοπάτια, στην στοά της Θύρας 7. Ο μπαμπάς και ο θείος, τα είχαν χιλιοδιαβεί. Και τότε, 08/02/1981, ο μπαμπάς ήταν εκεί αλλά είχαν φύγει νωρίτερα με έναν ξάδελφό του, για να μεταφερθούν -για κάποιον λόγο- σε διπλανή Θύρα. Οι τοίχοι παντού έγραφαν ''Αδέλφια ζείτε...Δεν ξεχνώ''. Κοιτούσαμε με τον αδελφό μου εκστασιασμένοι. Ακούγαμε τις φωνές και τα συνθήματα και μοιάζαμε σαν χαμένοι. Κρατούσα σφιχτά το χέρι του μπαμπά και ο αδελφός μου του θείου. Και κάπου εκεί, την ώρα που περάσαμε το Π και ανεβήκαμε λίγο πιο ψηλά, καθόμαστε κάτω και λίγο παραδίπλα από το ρολόι. Το ιστορικό εκείνο ρολόι. Φυσικά και αναφέρομαι σε αυτή την πρώτη φορά που ο μπαμπάς μας πήγε με τον αδελφό μου στο γήπεδο! Ήταν το καλοκαίρι του 1996. Στο παλιό και ιστορικό Στάδιο Καραϊσκάκη, στην Θύρα 7. Σε ένα ματς Ολυμπιακός - Εθνικός για το πρωτάθλημα. Ήμουν 7 ετών και ο αδελφός μου 8! Εκείνα τα καλοκαίρια, μεταφερόμασταν από το νησί στην Αθήνα, στο σπίτι της γιαγιάς και του αείμνηστου παππού μου, που για εκείνον πήρα το όνομά μου. Τα πρωινά μας πήγαινε για μπάνιο, το μεσημέρι τρώγαμε στο μπαλκονάκι δίπλα από τα μυρωδιστά λούλουδα του κήπου. Τα απογεύματα τρέχαμε στα συντριβάνια και τις παιδικές χαρές, παίζαμε ποδόσφαιρο και μπάσκετ με τα παιδιά της γειτονιάς και επιστρέφαμε (πάντοτε με την συνοδεία του παππού) στο σπίτι για να ποτίσουμε τον κήπο και να φάμε πριν την βραδινή ξεκούραση.











Λοιπόν, γυρίσαμε στο σπίτι του παππού αργά, εκείνη την ζεστή καλοκαιριά. Μείναμε μαζί του. Το συγκεκριμένο βράδυ, νανουριζόμουν με τον ύμνο του Ολυμπιακού και την μυρωδιά του γηπέδου. Στον νου μου έκαναν βόλτες τα καπνογόνα, η τρομπέτα με το σάλπισμα, οι φωνές, τα συνθήματα που δονούσαν τον Φαληρικό ουρανό, μα πιο πολύ τα σίδερα εκείνα από τα τουρνικέ της Θύρας 7 και τα λουλούδια γύρω γύρω. Οι γραμμένες αφιερώσεις πάνω στους τοίχους. Στον νου μου σάλευε η αίσθηση του ανεμίσματος από τα κασκόλ και τις σημαίες και τα μάτια μου να φθάνουν κάτω, καρφωμένα πάνω στα κάγκελα, όπου την στιγμή του γκολ τα αλάνια από την ''ερυθρόλευκη στρατιά'' παραληρούσαν. Δίπλα μας αγκαλιές, παντού ερυθρόλευκες πινελιές. Θυμάμαι ακόμα, τον θείο να μας βάζει πάνω στους ώμους του και να τραγουδάμε όλοι μαζί: ''Ολυμπί, Ολυμπί, Ολυμπιακεεε, ομάδα ομαδαααρα μουυυ''. Τα φελιζόλ αυτές τις ώρες, λίγο μας χρειάστηκαν τελικά, αφού τα πόδια πάταγαν γερά στο τσιμέντο και τα στήθια μας έβγαναν φτερά από την συγκίνηση και την ανατριχιαστική δόνηση των εντάσεων στο πέταλο. 90 λεπτά όρθιοι. Είχαμε πάθει σοκ με τον αδελφό μου. Οι εικόνες από εκείνη την βραδιά του βαπτίσματος του πυρός, έγιναν μια ''βαθιά μονάκριβη πληγή'', αλλά συνάμα και μια απύθμενα όμορφη στιγμή που θα χαραζόταν όχι μόνο στο μυαλό, αλλά κυρίαρχα στην καρδιά μου, αέναα και ρομαντικά. Ολυμπιακά και Πειραιώτικα.


Ήταν τόσο κόκκινο το χρώμα εκείνη την νύχτα. Τόσο έντονο. Θύμιζε λάβα.


Όπως την Πέμπτη της 9ης Μάη του 2024. Παρόμοιο χρώμα με τότε και ακόμα εντονότερο. Στον επαναληπτικό ημιτελικό του Σταδίου Καραϊσκάκη. Λες ρε παιδί μου και συμπυκνώθηκαν όλες οι γιορτές, οι νίκες, τα βήματα, τα στενά του λιμανιού, οι ιαχές, τα πανηγύρια, ολάκερη η ιστορία, σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος που έχει ζήσει τόσα και τόσα. Και χώρεσαν, ναι. Λες και είχαν ραντεβού μέσω μιας χρονοκάψουλας συμβάντων όλες οι γενιές που πέρασαν ως την σημερινή. Σαν να έριξε όλο τον πορφυρό τόνο πάνω, γύρω και μέσα στο γήπεδο, κάποια ιερή, μαγική και ανεξήγητη δύναμη. Η φωνή, το ανέμισμα των κασκόλ, ο ύμνος του Ολυμπιακού. Ποτέ άλλοτε, δεν είχαν ακουστεί στον ίδιο τόνο. Είχαν όλα το κάτι διαφορετικό. Τι στο καλό; Τι καρέ είναι και τούτο που πέρασε από μπροστά μας; Τι ζήσαμε Θεέ μου; Κι' όμως! Ήταν εκεί όλοι. Μα όλοι τους. Κουβαλημένοι μέσα στα μάτια όσων βρέθηκαν στο γήπεδο. Ήταν εκεί όλοι τους. Στα δάκρυα, στα πανηγύρια, στις υψωμένες γροθιές και στα χιλιάδες τεντωμένα κασκόλ. Παλαίμαχοι και φίλοι της ομάδας που έχουν αποσπερίσει.


Παρών οι πρωτοπρόσφυγες που συνέταξαν το καταστατικό του σωματείου στον Πειραιά. Ήταν παρών οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι, ο Μαραγκουδάκης, ο Μουράτης, ο Καμπέρος και ο Μανούσκος. Η ταβερνούλα του ''Μοίρα'' και οι εκατοντάδες κουβέντες προ της τελικής σύστασης του καταστατικού. Ήταν εκεί ο Σιδέρης, ο Υφαντής, ο Μποτίνος, ο Πολυχρονίου. Ήταν ο Γόδας (που ζήτησε να εκτελεστεί από τους εγχώριους γερμανοτσολιάδες, φορώντας την μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας). Ήταν ο Αργυρούδης, ο Παπάζογλου, ο Υβ, ο Μπέσσης. Ήταν παρών ο Γρυπαίος, ο Τσανακτσής, ο Πλέσσας, ο Μπαρμπαλιάς, ο Γιούτσος, ο Γκαϊτατζής και άλλα τόσα ιερά τέρατα που φόρεσαν την τιμημένη κόκκινη άσπρη ριγωτή με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στην καρδιά. Ήταν οι πάντες εκεί. Όσοι δεν πρόφτασαν να ζήσουν αυτό το γεγονός. Θαρρώ πως ήταν και εκείνος ο Ούγγρος Κομμουνιστής, που εκδιώχθη από το καθεστώς της Χούντας τον Δεκέμβρη του 1967. Ο προπονητής Μάρτον Μπούκοβι, που γράφτηκε και ένα τεράστιο τραγούδι του Βαγγέλη Περπινιάδη για κείνον και την ομαδάρα του. Ο άνθρωπος που κατέκτησε με τον Ολυμπιακό (μετά από 6 ζόρικα χρόνια) δυο συναπτά πρωταθλήματα Ελλάδος και έβαλε σε άλλο ποδοσφαιρικό επίπεδο τον σύλλογο, κόντρα σε διοικητικά κατεστημένα και παράγοντες. Ήταν εκεί επίσης, ο θρυλικός Ατίλιο με την τρομπέτα του. Εκεί παρών, το χαμόγελο του κυρ Στέλιου από την Καστέλα, ο οποίος κάθε καλοκαίρι ερχόταν στην Σαντορίνη και επί τρεις μήνες κάθε μέρα και την ίδια ώρα, άραζε στην καφετέρια του Σύκακα στον Πύργο για να διαβάσει την εφημερίδα του και να πιει καφέ ελληνικό. Και καφέ μόνο σε κούπα του Ολυμπιακού. Σε καμία άλλη.


Θυμάμαι ακόμα! Πως να ξεχάσω;








Ήταν στο Καραϊσκάκη εκείνη την ''μεγάλη'' Πέμπτη, 09/05/2024, το (λυτρωμένο πλέον) δάκρυ ΟΛΩΝ από τον αποκλεισμό στο 85ο λεπτό, με εκείνο το γκολ του Κόντε στο ΟΑΚΑ. Την πληγωμένη αυτή παγερή νύχτα της 17ης Μαρτίου του 1999, που στο παρά πέντε -κυριολεκτικά- ο Ολυμπιακός θα βρισκόταν στον ημιτελικό του Champions League. Ακόμη θυμάμαι, πως ο μπαμπάς ήταν τότε στο γήπεδο. Με τον θείο Στέφανο και τον Τζόνυ. Έναν Ρουμάνο βοηθό που είχαμε στο συνεργείο, τον οποίο την βραδιά αυτή είχαν πάρει μαζί τους και ο άνθρωπος έπαθε το σοκ της ζωής του. Μετά δεν μιλούσε για 2 μέρες. Ήρθε για εργασία από την Ρουμανία και ξαφνικά βρέθηκε στην Καλογρέζα, να πανηγυρίζει με 80.000 Ολυμπιακούς το γκολ του γερό Γκόγκα, αλλά και να δακρύζει ταυτόχρονα στο γκολ του Αντόνιο που έφερε εκείνον τον αποκλεισμό και την βαθιά πληγή των επόμενων δεκαετιών σε εμάς. Ίσως τώρα, αν είναι καλά, να έχει μάθει πως ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και να θυμάται αυτό το παιχνίδι με όλη την καρδιά του. Μπορεί να επουλώθηκε και η δική του πληγή. Ποιος ξέρει;



Ήταν εκεί την 9η του Μάη στο Καραϊσκάκη, η πίκρα και ο αναστεναγμός μας. Τα ταξίδια μας. Οι λύπες, οι χαρές. Τα κρύα, οι βροχές, οι μαγικές αναμνήσεις. Τα χιλιόμετρα που κάψαμε. Τα κυνηγητά, η ορμή, τα λάθη, το πάθος, η απόσταση, η αυτοκριτική μας. Όλα ήταν εκεί. Όλα πια λυτρωμένα. Παρέα και μαζί, με τα συνθήματα προσμονής τόσων και τόσων ετών: ''Θεέ μου κάνε μου ένα χατίρι, να γίνει αλήθεια ένα όνειρο τρελό. Μαζί με εμάς να δούνε κι οι νεκροί μας, τον Θρύλο μας στον τελικό''. Έγινε! Πλέον έμεινε ένα άλλο, χιλιοτραγουδισμένο σύνθημα ανεκπλήρωτο (μέχρι στιγμής): ''Γι' αυτό θα ζω με ένα όνειρο τρελό... Ο Θρύλος να σηκώσει το Ευρωπαϊκό''... Και κάπου μέσα σε όλη αυτή την έκσταση, να κουμπώνει ακόμα ένα, το οποίο μας προσγειώνει: ''Και αν δεν γίνει αυτό, στ' @@@ μας τα δυό, πάντα άρρωστοι με τον Ολυμπιακό''... Τα πάντα και όλα ήταν εκεί! Ήταν στο γήπεδο την βραδιά της πρόκρισης, στο 2-0 επί της Άστον Βίλα. Εκατομμύρια ειπωμένα, αλλά και δις ανείπωτα! Θες συναισθήματα; Θες σκέψεις; Θες όνειρα; Όλα εκεί, στην γωνιά αυτή, που κάποτε ήταν το ποδηλατοδρόμιο. Οι τοίχοι και το παλιό εργοστάσιο, οι αλάνες που παιζόταν το ποδόσφαιρο δίχως κανόνες. Εδώ, που αγαπήθηκε, δοξάστηκε και λατρεύτηκε ο έφηβος, περισσότερο από κάθε άλλη γωνίτσα ή μέρος του πλανήτη. Εδώ, που σήμαινε η ιστορία, την λαϊκή κραυγή των προσφύγων.




Εδώ που οι εργατικές εστίες, πλησίαζαν τις κερκίδες και λάτρευαν τον Ολυμπιακό που εξέφραζε την ιδέα της τάξης τους. Εδώ που.... ''Φτερά στα πόδια, καρδιά μες στα στήθια, γράψαν θριάμβους σαν παραμύθια''!!! Ναι, ρομαντικά, έτσι Πειραιώτικα και αλλιώτικα. Εδώ, σε αυτήν την γεωγραφική γωνίτσα, λυτρώθηκαν όλα. Η μεγάλη, τεράστια και αδιαπέραστη πληγή, αν όχι έκλεισε, έχει επουλωθεί τρομακτικά. Η πληγή που πάντοτε συνόδευε στα νεότερα χρόνια τον Ολυμπιακό. Το παραπάνω βήμα. Το Ευρωπαϊκό όνειρο. Η πορεία. Η κατάρα και η αδικία. Το γκολ του Τζέραρντ στο Άνφιλντ. Οι τόσοι αποκλεισμοί. Οι οδυνηρές ήττες. Ήρθαν όλα συντονισμένα και φώλιασαν στις καρδιές των φιλάθλων που κατέκλυσαν τις εξέδρες. Ακόμα και εκείνων που δεν ήταν και το παρακολουθούσαν από μακριά. Και να, με μιας την στιγμή που ακουγόταν ο ύμνος κάπου στο 88' της αναμέτρησης με την Βίλα, εξωτερικεύτηκαν και εκτονώθηκαν με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο στον ουρανό του Φαλήρου. Και ήρθε αυτή η πολυπόθητη εξιλέωση, με όλον αυτό τον συναισθηματικό πλούτο, να σμίξει εκεί ψηλά, με τα 21 παιδιά της Θύρας 7. Τους παππούδες, τους ποδοσφαιριστές, τους αιώνιους φίλους, όλους εκείνους που δεν κατάφεραν να ζήσουν το όνειρο να γίνετε πραγματικότητα. Οι πάντες, όπου και σε όποια διάσταση κι' αν βρίσκονται, ήταν εκεί. Οι κοπελιές πολλών που οι σχέσεις τους δεν προχώρησαν. Τα αγόρια των κοπελιών που υφαίνουν μια σπουδαία από κείνα τα χρόνια ανάμνηση. Κι' άλλοι άνθρωποι, πολλοί, σε στοίβες και εκείνοι. Οι ''κουβαλητές'' μνήμης που ζήσανε αυτό το ιστορικό παιχνίδι εντός ή εκτός γηπέδου, δεν έφεραν μόνον τις φίλιες, αλλά και τις όχι και τόσο φίλιες συνδέσεις τους. Μιλάμε για ένα δισθεώρητο ''βάρος'' γύρω από το Καραϊσκάκη, που όμως η ιστορική συγκυρία κατάφερε όχι μόνο να το σηκώσει, αλλά και να το χωρέσει πεισματικά εντός αυτών των ερυθρόλευκων τετραγωνικών.



Όλοι οι δρόμοι σμίγανε αυτό το βραδάκι στο Φαληρικό γήπεδο, κουβαλώντας παρέα τους όλες τις αντιθέσεις. Τις κόντρες. Τις διαφωνίες. Την φωνή όσων χαθήκαν νωρίς. Κουβαλούσαν στον ώμο τους, όλο το υγιέστατο φίλαθλο πνεύμα. Τους δολοφονημένους από την τυφλή βία των οπαδικών ταγμάτων. Γι' αυτό η αίσθηση της ιαχής στα γκολ του Ελ Κααμπί, έφερε πάνω της κάτι τόσο μοναδικό. Τόσο αλλιώτικο. Πως αλλιώς να το ερμηνεύσει κανείς; Οι πάντες λοιπόν και όλα, εκείνη την βραδιά βρέθηκαν στην καρδιά του Γεώργιος Καραϊσκάκης. Τα δίχτυα, τραντάχθηκαν από ονόματα τεράστιων μορφών σαν να ενσαρκώνουν βαρύτατες και ιστορικές σημασίες. Αναστόπουλος, Δελληκάρης, Λάγιος, Τζιοβάνι, Τζόλε, Γκαλέττι, Ριβάλντο, Αμανατίδης, Καραπιάλης, Αλεξανδρής, Καραταΐδης, Γκόγκιτς και άλλοι πόσοι. Παρών! Και έτσι η ιστορία πραγμάτωσε το όνειρο! Το όνειρο ή τα όνειρα, που όπως και ο Ρίτσος είχε αναφέρει, μια μέρα θα εκδικηθούν. Ο Ολυμπιακός, είναι στον τελικό. Ένα έτος πριν συμπληρώσει τα 100 του! Δεν ξέρω αν και πότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε το τι έχει συμβεί, το πόσο ευλογημένοι και τυχεροί είμαστε όσοι το ζούμε, όμως ναι! Ο Ολυμπιακός είναι στον τελικό και εμείς κυριολεκτικά στον έβδομο ουρανό, παρέα με τα αδέλφια μας. Βουτώντας και οι ίδιοι την πένα μας, μέσα στην πορφυρή μελάνι των δακρύων τους. Και τραγουδάμε:


Ολυμπιακέ μαζί σου

για την δόξα, την τιμή σου

για το μεγαλείο σου ...

Ολυμπιακέ μαζί σου

η ψυχή μας και ψυχή σου

Ολυμπιακέ μαζί σου ...


...όπως λέει και ένα λαϊκό τραγούδι αφιερωμένο στον Ολυμπιακό, από τον Χρηστάκη!








Θυμάμαι ακόμα, ήμουν παιδάκι, όταν ο μπαμπάς με πήγε στο παλιό στάδιο Καραϊσκάκη. Και θυμάμαι πως μετά από λίγο καιρό, τα τσιμέντα που πάτησα, εκεί όπου λούστηκα με Ολυμπιακό άρωμα και λιμανιώτικη αύρα, θα γκρεμίζονταν. Δάκρυσα όταν μου το είχε πει ο παππούς Χρήστος λίγο καιρό μετά. Αργότερα πήγα και στο ΟΑΚΑ. Και στο ΣΕΦ. Και σε άλλα γήπεδα. Αμέτρητες και μυθικές στιγμές! Αυτονομήθηκα και ταξίδευα μόνος, με τον αδελφό μου και τον φίλο μας, τον Άκη. Τίποτα όμως και ποτέ, δεν με έστελνε σε τέτοια απόλυτη ηδονή (κι' άλλους πολλούς φυσικά), όπως η αίσθηση του παλιού Σταδίου Καραϊσκάκη. Το περπάτημα στους γύρω δρόμους. Τα στενά. Οι πολυκατοικίες. Τα τουρνικέ. Τα σκαλοπάτια της Θύρας 7! Τα χρώματα! Περιδιαβαίναμε παντού, όμως περιμέναμε εκείνη την στιγμή που θα επιστρέψουμε στο σπίτι. Στο νεοσύστατο πια Καραϊσκάκη. Και έγινε αυτό. Η πρώτη φορά που μπήκα στο νέο σπίτι μας, ήταν σε έναν αγώνα κυπέλου με την ΑΕΚ, το Πάσχα του 2005. Είχαμε κερδίσει στην παράταση 2-1. Με πήραν ο Μάρκος και η Μαριέττα υπ' ευθύνη τους και μείναμε στο σπίτι τους στον Πειραιά. Μαζί μπήκαμε στο γήπεδο και εκεί ζωντάνεψαν με έναν ανερμήνευτα γοητευτικό τρόπο, όλα όσα είχα δει την πρώτη εκείνη φορά που με πήγε ο μπαμπάς στο γήπεδο. Εκείνο το καλοκαίρι του 1996. Η αύρα, το γηπεδικό μύρο, οι τόνοι, όλα ήταν και πάλι εκεί. Και όλα αυτά, πήγαν ξανά μια βόλτα στο Φάληρο, το ιστορικό βράδυ της πρόκρισης στον τελικό του Conference! Και το τόσο μα τόσο έντονο ερυθρόλευκο, στόλισε τον χώρο. Αφού μαζί με την δική μου, άλλες τόσες εκατομμύρια αναμνήσεις και βιώματα, βρέθηκαν στον ίδιο τόπο. Λαχτάρες και προσμονές, ανθρώπων που έμειναν και περίμεναν αυτή την στιγμή. Ζώντες και μη. Όλοι τους, ήταν παρών την βραδιά αυτή στο σπίτι μας. Σε αυτή την μεγαλειώδη Ολυμπιακή γιορτή, που κάνει πέρα τον άκρατο και χυδαίο παραγοντισμό, την βρωμιά και τα μελανά σημεία, στεκόμενη σθεναρά απέναντί του και τονίζοντας το αγνό βάθος της ιστορικότητας και της σημασίας του τι πρεσβεύει αυτός ο τεράστιος πολυαθλητικός σύλλογος!








Ως την επόμενη φορά, που θα καλεστούμε να επινοήσουμε δρόμους για να περιγραφεί το όνειρο. Ως την επόμενη (ποιος ξέρει πότε θα 'ναι), που θα πιάσουμε την σκέψη μας, για να την στύψουμε σε κείμενα ψυχής. Ως την επόμενη που μεγαλειωδώς θα πλέκουμε το λαμπρό στέφανο του τρόπου και της μαγκιάς που το κάνει ο Πειραιάς, σίγουρα αυτή η μέρα στο Στάδιο Καραϊσκάκη, θα είναι η μεγαλύτερη και πλέον ιστορικότερη στα 99 έτη ζωής του Θρύλου των γηπέδων. Και έχει ήδη χαραχθεί στην καρδιά μας παντοτινά και ας μην έχουμε ακόμα καταφέρει να ερμηνεύσουμε πλήρως το τι έχει συμβεί. Όλη αυτή η πορεία, ο Τζολάκης, ο Ελ Κααμπί, ο Μεντιλίμπαρ, το 1-6, το διπλό στο Villa Park, αλλά κυρίως εκείνη η βραδιά της 9ης του Μάη 2024, χάραξε με την πένα του εφήβου, με την πένα της 8ης Φλεβάρη του 1981, γράμματα ολόχρυσα μα με σταγόνες πορφυρές, την πιο λαμπρή σελίδα στην ως τώρα ιστορία του συλλόγου της καρδιάς μας, με το όνομα: Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς!



Υστερόγραφο: Μπαμπά, σε ευχαριστώ για εκείνο το βάπτισμα!

Θυμάμαι ακόμα και θα θυμάμαι πάντοτε!

Τα καταφέραμε!